Telec Electronics

Informatie en producten voor telecommunicatie en electronica

In veel situaties volstaat het om het bestaande analoge toestel of de analoge DECT basis gewoon te behouden bij de overstap naar VoIP. Voor de klein zakelijke markt en particuliere toepassingen is de Grandstream HT812 ATA een eenvoudige manier om bestaande analoge telefonie van een VoIP aansluiting te voorzien.

De HT812 ATA is tevens geschikt om bestaande deurintercom systemen met een analoge (a/b) aansluiting of noodoproepsystemen in liften met een VoIP aansluiting uit te rusten.

De Grandstream HT812 is geschikt voor één EnterpriseVoIP account met twee telefoonnummers, waarbij de twee analoge FXS aansluitingen, ieder voor zich, een eigen extern nummer toegewezen kunnen krijgen.

Om snel een EnterpriseVoIP account in gebruik te kunnen nemen zijn voor onze dealers en installateurs 4 verschillende standaard configuratie bestanden beschikbaar, die eenvoudig in de Grandstream HT812 geladen kunnen worden. Alle configuraties zijn voorzien van de noodzakelijke EnterpriseVoIP instellingen en werken met een directe buitenlijn er dient dus geen nul (0) voorgekozen te worden.

Het enige wat aangepast moet worden zijn de gegevens van de VoIP account en de vorm van de kiesregels (Dailing rule).

 • Configuratie 1 – Kengetal met 3 cijfers (079) – FSK CLIP
 • Configuratie 2 – Kengetal met 3 cijfers (079) – DTMF CLIP
 • Configuratie 3 – Kengetal met 4 cijfers (0182) – FSK CLIP
 • Configuratie 4 – Kengetal met 4 cijfers (0182) – DTMF CLIP

Netwerkinstelling en aanmelden

De HT812 wordt aangesloten via de WAN poort, deze staat standaard ingesteld voor DHCP, u kunt het IP-adres via een aangesloten telefoontoestel of in de gebruikte router achterhalen. Alle volgende stappen worden uitgevoerd via de WAN aansluiting, de HT812 is daarbij dus aangesloten op een geschikte router. Voor het configureren van de HT812 gebruikt u een Web Browser en het WAN IP-adres.

WAN IP-adres via telefoontoestel opvragen

 • Sluit een telefoontoestel op de HT812 aan
 • Kies *** (druk 3 keer op de ster toets) u komt nu in het IVR menu wacht nu op de tekst “Enter the menu option”
 • Kies nu 02 en het huidige WAN IP-adres wordt weergegeven.

De HT812 beschikt tevens over een LAN aansluiting en router functie, deze worden in deze handleiding niet gebruikt. Indien u LAN aansluiting voor het configureren wilt gebruiken schakel dan het configureren via de WAN poort uit.

Gebruikersnaam en Wachtwoord

De standaard Username is admin en het standaard Password is tevens admin, u wordt geadviseerd om minimaal het Password aan te passen.

Firmware Update

Deze beschrijving maakt gebruik van firmware versie 1.10.0.6 op de “Status” pagina wordt uw huidige firmware versie weergegeven. Indien u over een lagere firmware versie beschikt kunt u een firmware update uitvoeren.

Voor het laden van de nieuwe firmware opent u de “Advanced Settings” pagina en onderin deze pagina onder Upload Firmware klikt u op “Upload from local directory” en bladert naar de locatie van het firmware bestand

Na het laden van de nieuwe firmware duurt het enige tijd voor u verder kunt gaan met het configureren van de HT812.

Grandstream HT812 Advanced Settings Upload Firmware

Laden standaard Configuratie

Voor het laden van één van de standaard configuraties opent u de “Advanced Settings” pagina en onderin deze pagina onder Upload Configuration klikt u op “Upload from local directory” en bladert naar één van de standaard configuraties.

Na het laden van de configuratie duurt het enige tijd voor u onderstaande stappen kunt doorlopen.

Grandstream HT812 Advanced Settings Upload Configuration

Aanpassen Dial Plan

Voor het aanpassen van het “Dial Plan” opent u de “Profile 1” pagina. Het ingestelde Dial Plan maakt het mogelijk om lokale telefoonnummer met 6 of 7 cijfers zonder kengetal aan te kiezen. De standaard instelling is die voor 079 (Configuratie 1 en 2) of 0182 (Configuratie 3 en 4) u dient dit te vervangen door het kengetal van het nummer van de VoIP account.

Let op gebruik altijd de bijbehorende configuratie met de juiste lengte van het kengetal gebied en pas alleen het kengetal aan!

Grandstream HT812 Profile 1 Dail Plan

Aanpassen CLIP

Al na gelang de gekozen configuratie is de CLIP al juist ingesteld voor FSK of DTMF nummerweergave. Indien u het “Caller ID Scheme” achteraf wilt aanpassen opent u de “Profile 1” pagina.

U heeft de keuze uit:

 • FSK (ETSI-FSK during ringing) deze instelling komt overeen met het nummerweergave systeem van o.a. Ziggo en telefoontoestellen die gebruikt worden in Duitsland en Belgie.
 • DTMF (DTMF Denmark prior to ringing with LR) deze instelling komt overeen met het nummerweergave systeem van KPN en de door KPN verkochte telefoontoestellen.

Grandstream HT812 Profile 1 DTMF CLIP

VoIP account gegevens invullen

Op de “FXS Ports” pagina kunt u de VoIP account gegevens invullen. Onder “SIP User ID” vult u het numerieke deel van uw VoIP account gegevens in, dus is uw SIP ID Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan vult u alleen 31791234567 in en onder “Password” vult u het aan u verstrekte password in. Let op het door u ingevulde “Password” is na ingave NIET zichtbaar.

Indien u over 1 telefoonnummer beschikt vult u onder “Request URI Routing ID” voor Port 1 en Port 2 hetzelfde telefoonnummer in E.164 formaat in b.v. 31791234567

Indien u over 2 telefoonnummers beschikt vult u onder “Request URI Routing ID” voor Port 1 uw eerste telefoonnummer in E.164 formaat in b.v. 31791234567 en voor Port 2 vult u uw tweede telefoonnummer in E.164 formaat in b.v. 31797654321.

Let er op dat het Profile ID voor Port 1 en 2 op “Profile 1” staat, Hunting voor Port 1 op “Active” en voor Port 2 op “1” staan en “Enable Port” voor Port 1 en 2 op “Yes” staan zodat beide analoge aansluitingen op het juiste nummer reageren en het juiste nummer meesturen bij een afgaand gesprek.

Grandstream HT812 FXS Ports 1 EnterpriseVoIP nummer

Grandstream HT812 FXS Ports 2 EnterpriseVoIP nummers

Reset Procedure

Mochten zich problemen voordoen, komt u er niet meer uit, of wilt u de HT812 uit voorzorg leegmaken volg dan onderstaande procedure.

 • Verwijder de netwerk aansluitingen (LAN en WAN)
 • Druk de RESET toets in en houdt deze ingedrukt
 • Na enige tijd lichten de Power, Telefoon en WAN LED's op en gaan weer uit
 • Na enige tijd lichten alle LED's inclusief de LAN LED op, laat nu de RESET toets los
 • Sluit de netwerkkabels weer aan en wacht tot de WAN LED oplicht
 • De HT812 staat nu weer in de fabrieksinstelling